Een primer is als een geheime laag die je make-up helpt er de hele dag fris en glad uit te zien. Je brengt het aan voordat je foundation of andere make-up gebruikt. Het doel van een primer is om je huid voor te bereiden, zodat make-up langer blijft zitten en niet snel vervaagt. Als je last hebt van een vette huid, kan een primer helpen om die glanzende laag te verminderen. Heb je juist een droge huid, dan zorgt een hydraterende primer ervoor dat je make-up niet gaat schilferen.

Veel mensen vragen zich af: “Is een primer goed voor je gezicht?” Het antwoord is ja, maar het hangt af van je huidtype en de primer die je kiest. Een goede primer helpt niet alleen je make-up beter te laten zitten, maar kan ook helpen om de textuur van je huid te verbeteren, zoals het opvullen van poriën en het gladstrijken van fijne lijntjes. Het maakt je huid als het ware een mooi, egaal canvas voor de rest van je make-up.

Hoe gebruik je een primer?

Het aanbrengen van een primer is heel simpel. Je hebt slechts een klein beetje nodig, meestal ter grootte van een erwt. Breng het aan met je vingers of een make-upsponsje en focus vooral op de T-zone (je voorhoofd, neus en kin) als je daar snel last hebt van vettigheid.

Laat het even intrekken voordat je verder gaat met je foundation. Een goede primer kan ervoor zorgen dat je make-up de hele dag op z’n plek blijft, zonder dat het er vlekkerig uitziet of smelt bij warme temperaturen.

Een primer is geen vervanging voor je dagcrème. Een dagcrème hydrateert je huid en voedt deze met belangrijke ingrediënten. Een primer daarentegen is puur bedoeld om je make-up beter te laten hechten. Sommige primers hebben wel hydraterende eigenschappen, maar voor een gezonde huidroutine is het belangrijk om beide producten te gebruiken.

 

Welke verschillende soorten primers zijn er?

Er zijn veel verschillende primers, en elk type huid kan baat hebben bij een specifieke formule. Hier zijn enkele voorbeelden van primers die populair zijn:

Matte primer: Dit is ideaal voor mensen met een vette huid. Het helpt om olie te absorberen en houdt glans de hele dag onder controle.

Hydraterende primer: Perfect voor de droge huid. Deze primer zorgt ervoor dat je huid soepel en zacht blijft, en voorkomt dat foundation zich ophoopt in droge plekjes.

Verhelderende primer: Voor een huid die er wat dof uitziet, geeft deze primer een frisse glow die je teint opvrolijkt.

Porieverfijnende primer: Deze primer vult grotere poriën op en maakt je huid superglad. Het helpt ook om een egale basis te creëren voor foundation.

 

Wat zijn de voordelen van een primer?

Een primer biedt veel voordelen, zelfs als je geen foundation gebruikt. Het kan ervoor zorgen dat je huid er gezonder en egaler uitziet. Hier zijn een paar belangrijke voordelen:

Langdurige make-up: Make-up blijft langer zitten, waardoor je minder vaak hoeft bij te werken.

Minder glans: Matte primers zorgen ervoor dat je huid er fris uitziet, zonder een vettige glans.

Gladdere huid: Primers vullen fijne lijntjes en poriën op, zodat je huid gladder oogt.

Egalere teint: Veel primers helpen om roodheid en andere oneffenheden te verminderen.

 

Of je nu een volledige make-up look draagt of alleen wat poeder, een primer zorgt ervoor dat alles er beter uitziet en langer blijft zitten.

 

Wat is de beste primer voor een vette huid?

Voor een vette huid is een matte primer de beste keuze. Deze primer helpt om overtollige olie op je gezicht te absorberen, zodat je make-up er fris en niet glimmend uitziet. Zoek naar primers met ingrediënten zoals salicylzuur, die helpen om olie onder controle te houden en onzuiverheden te voorkomen. Een goede matte primer zorgt ervoor dat je foundation de hele dag op zijn plek blijft, zonder dat je halverwege de dag moet bijpoederen.

 

Wat is de beste primer voor een droge huid?

Als je last hebt van een droge huid, wil je een hydraterende primer, je kan dan ook kiezen voor een LumiLotion, omdat deze je huid een mooie glans en extra hydratatie geeft. Deze primers zitten vol met ingrediënten zoals hyaluronzuur, die je huid een hydratatieboost geven en ervoor zorgen dat je make-up niet schilfert of er dof uitziet. Je krijgt dan een zachte, soepele huid die de hele dag gehydrateerd blijft.

 

Wat is de beste primer voor een gecombineerde huid

Een gecombineerde huid kan best lastig zijn, omdat sommige delen van je gezicht vet zijn en andere delen droog. In dit geval kun je een combinatieprimer proberen, die helpt om je huid in balans te brengen. Je kunt ook kiezen voor twee verschillende primers: een matte primer voor je T-zone en een hydraterende primer voor de drogere delen van je gezicht.

Een primer kan echt het verschil maken in je make-uproutine. Of je nu een vettige, droge of gecombineerde huid hebt, er is altijd wel een primer die je huid helpt er op zijn best uit te zien. Zo blijft je make-up niet alleen langer zitten, maar ziet je huid er ook egaler en frisser uit, de hele dag door.

 

Dit zijn de 5 beste primer merken

  • Smashbox – Bekend om het gladmaken van de huid en het verminderen van poriën.
  • Maybelline Baby Skin – Budgetvriendelijk en helpt om poriën minder zichtbaar te maken.
  • Benefit POREfessional – Ideaal voor een vette huid, vermindert glans en poriën.
  • NYX Angel Veil – Geeft een zachte, gladde huid, perfect voor droge en normale huid.
  • Fenty Beauty Pro Filt’r – Houdt make-up langer mooi en matteert de huid.